Materiał Partnera

Eksperymenta-
torium!

Eksperymenty naukowe

Poznajcie Pana Korka, gospodarza naszego eksperymentatorium. Wytłumaczy wam jak działają różne maszyny, jak powstają zjawiska fizyczne i dlaczego gdy włożymy rękę do wrzątku to czujemy chłód, a dotknięcie lodu nas parzy. Zapraszamy!

Znikające przedmioty

Poziom trudności

Oczy są narządem odpowiedzialnym za zmysł wzroku. Dzięki temu, że mamy dwoje oczu, nasz mózg jest w stanie utworzyć przestrzenne obrazy, a także potrafi oceniać odległość. I choć nasz narząd wzroku jest dobrze rozwinięty, to potrafi nas oszukać… Zobaczcie, jak wykorzystując zjawisko załamania światła sprawimy, że przedmioty znikną!

Znikające przedmioty

Oczy są narządem odpowiedzialnym za zmysł wzroku. Dzięki temu, że mamy dwoje oczu, nasz mózg jest w stanie utworzyć przestrzenne obrazy, a także potrafi oceniać odległość. I choć nasz narząd wzroku jest dobrze rozwinięty, to potrafi nas oszukać… Zobaczcie, jak wykorzystując zjawisko załamania światła sprawimy, że przedmioty znikną!

Poziom trudności

Camera obsura

Camera obscura to pierwowzór aparatu fotograficznego. Zobaczcie jak w łatwy sposób wykonacie go w domu z kartonowego pudełka! To prosty przyrząd optyczny pozwalający otrzymać rzeczywisty obraz, który powstaje w podobny sposób, jak obraz w ludzkim oku.

Poziom trudności

Spektroskop

Izaak Newton odkrył, że widziane przez nas białe światło składa się z różnych barw i powstaje na skutek zmieszania światła wszystkich „barw tęczy”. Ich jednoczesne działanie na nasze oczy daje wrażenie światła białego. Sprawdźmy to!

Poziom trudności

Gitara – aerofon

Poziom trudności

Ucho to narząd odpowiadający przede wszystkim za odbieranie dźwięków. Jest narządem słuchu. Pracuje cały czas – nawet wtedy, gdy śpimy. Czy zastanawialiście się jak działa to niezwykle skomplikowane „urządzenie”?

Gitara – aerofon

Ucho to narząd odpowiadający przede wszystkim za odbieranie dźwięków. Jest narządem słuchu. Pracuje cały czas – nawet wtedy, gdy śpimy. Czy zastanawialiście się jak działa to niezwykle skomplikowane „urządzenie”?

Poziom trudności

Zobaczyć dźwięk

Dźwięki rozchodzą się w powietrzu podobnie do fal na powierzchni wody. Słyszymy, czyli odbieramy i przetwarzamy fale dźwiękowe. Narządem słuchu odbierającym fale dźwiękowe jest ucho. Sprawdźmy, czy taką falę możemy nie tylko usłyszeć ale też zobaczyć!

Poziom trudności

Straszne dźwięki

Słuch umożliwia nam kontakt ze światem. Jest odpowiedzialny za odbieranie wielu sygnałów z zewnątrz. Każdego dnia słyszymy tysiące dźwięków. Na część z nich reagujemy pozytywnie, podobają nam się, inne natomiast potrafią nas przestraszyć lub ostrzec przed niebezpieczeństwem!

Poziom trudności

Groźne cytrusy

Poziom trudności

Człowiek rozpoznaje około 10 tysięcy zapachów. Zapach wpływa na nasz nastrój ale i układ trawienny, stąd wzięło się powiedzenie, że coś pachnie aż ślinka leci! Lubimy zapach świeżo upieczonego chleba, czekolady czy cytrusów. Cytrusowe olejki eteryczne możemy pozyskać z kwiatów, skórki i liści cytrusów. Poznajmy ich właściwości.

Groźne cytrusy

Człowiek rozpoznaje około 10 tysięcy zapachów. Zapach wpływa na nasz nastrój ale i układ trawienny, stąd wzięło się powiedzenie, że coś pachnie aż ślinka leci! Lubimy zapach świeżo upieczonego chleba, czekolady czy cytrusów. Cytrusowe olejki eteryczne możemy pozyskać z kwiatów, skórki i liści cytrusów. Poznajmy ich właściwości.

Poziom trudności

Jak nos może uratować życie

Węch pełni niezwykle ważną dla organizmu funkcję ochronną, ponieważ informuje o niebezpiecznych substancjach obecnych w środowisku, stanowiących dla nas zagrożenie. Dzięki niemu możemy np. wyczuć ulatniający się gaz i w porę zareagować na niebezpieczeństwo!

Poziom trudności

Jak zapach dociera do nosa

Jak to się dzieje, że wonna substancja taka jak np. kadzidełko czy odświeżacz powietrza, umieszczona na stole, jest odczuwalna po jakimś czasie w całym pokoju, a nawet w całym mieszkaniu? Jest to możliwe dzięki zjawisku nazywanym dyfuzją. Zobaczmy na czym dokładnie polega to zjawisko.

Poziom trudności

Termometr

Poziom trudności

Skóra ludzka jest częścią układu nerwowego i odpowiada za dotyk. W skórze znajdują się termoreceptory czyli czujniki temperatury odpowiadające za to, że czujemy czy coś jest zimne czy gorące. Zobaczcie eksperymenty związane z różnicami temperatury i przekonajcie się jak możemy dokładnie ją mierzyć.

Termometr

Skóra ludzka jest częścią układu nerwowego i odpowiada za dotyk. W skórze znajdują się termoreceptory czyli czujniki temperatury odpowiadające za to, że czujemy czy coś jest zimne czy gorące. Zobaczcie eksperymenty związane z różnicami temperatury i przekonajcie się jak możemy dokładnie ją mierzyć.

Poziom trudności

Ciepło – zimno

Odczuwanie bólu i temperatury jest dla nas bardzo cenną umiejętnością. Ale jak nasze ciało sprawia, że czujemy dotyk? W jaki sposób informacje docierają do naszego mózgu? Czy dotyk czasem może nas oszukać? Które części ciała są najwrażliwsze. Zobaczcie!

Poziom trudności

Brrr – zimno

Poprzez zmysł dotyku odczuwamy też zmiany temperatury otoczenia. Oddzielne zakończenia nerwowe przenoszą z powierzchni skóry do mózgu informacje o cieple i o zimnie. Ale jak nasz organizm reaguje na zimno? Zobaczcie!

Poziom trudności

Wskaźnik pH z kapusty

Poziom trudności

Co to jest pH i o czym informuje? Jak można je zmierzyć? Jaki odczyn mają wybrane produkty z najbliższego otoczenia? Na te pytania odpowiemy wam w tym filmie pokazując jak zrobić proste eksperymenty.

Wskaźnik pH z kapusty

Co to jest pH i o czym informuje? Jak można je zmierzyć? Jaki odczyn mają wybrane produkty z najbliższego otoczenia? Na te pytania odpowiemy wam w tym filmie pokazując jak zrobić proste eksperymenty.

Poziom trudności

Cukier w służbie nauki

Naszym pierwszym spotkaniem ze smakiem słodkim jest smak mleka matki, które zawiera naturalnie występujący cukier w postaci laktozy i już od dziecka bardzo lubimy ten smak. Pobudza on przyjemne emocje sygnalizując pyszny, kaloryczny pokarm. Cukry i tłuszcze są głównym paliwem dla naszego organizmu a słodkie jedzenie dostarcza nam sporą dawkę energii.

Poziom trudności

Kuchnia molekularna

Choć rozróżniamy tylko pięć smaków to nieustannie poszukujemy nowych doznań kulinarnych. Pokażemy wam, jak przyrządzić kolorowe dania o zaskakujących smakach łącząc naukowe pasje z zamiłowaniem do gotowania. Zapraszamy na spotkanie z kuchnią molekularną!

Poziom trudności

Balon z sodą i wodą

Poziom trudności

Zmieszanie sody oczyszczonej z octem (czyli kwasem) wywołało reakcję, w której powstała duża ilość dwutlenku węgla. Gaz ten nadmuchuje zaczepiony na szczycie butelki balon.

Balon z sodą i wodą

Zmieszanie sody oczyszczonej z octem (czyli kwasem) wywołało reakcję, w której powstała duża ilość dwutlenku węgla. Gaz ten nadmuchuje zaczepiony na szczycie butelki balon.

Poziom trudności

Bańki w bańce

Właściwie każdy eksperyment z bańkami mydlanymi jest dla dzieci bardzo zajmujący. W prezentowanym na filmie sprawdzimy, czy można zrobić bańki mydlane w środku innych – tak, aby te większe nie pękły. Zachęcamy do dalszej zabawy i improwizacji – po zakończonym doświadczeniu.

Poziom trudności

Lawa w oleju

Jak zwykli mówić chemicy – woda i olej „nie lubią się” – czyli nie mieszają. Wynika to z budowy cząsteczek obu cieczy. Wykorzystamy tę właściwość w eksperymencie z dodatkiem farbek i tabletki musujących oraz wspomnianych cieczy. Stworzymy barwną lampę, gdzie wielkie bąble cieczy, dwutlenku węgla będą przelewać się niczym lawa. Jeśli całość podświetlimy latarką to efekt będzie spektakularny.

Poziom trudności

Kolorowe Mleko

Mleko i woda mają inne napięcie powierzchniowe - mleko zawiera w sobie sporo tłuszczu. Dlatego po wkropleniu wodnych barwników, kolory nie mieszają się ze sobą. Po dodaniu detergentu, napięcie powierzchniowe wyrównuje się, kolory zaczynają się energicznie mieszać, co daje niesamowity efekt dynamicznego obrazu.

Poziom trudności

Wulkan soda i cytryny

Zmieszanie kwasu zawartego w cytrynie z sodą oczyszczoną wywołuje gwałtowną reakcję, w której wydziela się duża ilość dwutlenku węgla - dlatego widzimy obfitą musującą pianę. W połączeniu z tuszem i ew. kropelką płynu do mycia naczyń powstaje zachwycająca, kolorowa lawa.

Poziom trudności

molecules molecules